One Hot Minute

De hele geschiedenis in 1 minuut.

De geschiedenis is een eindeloos komen en gaan van mensen en dingen. De evolutie van de aap tot mens, het Eureka van Aristoteles, het gooien van de dobbelsteen door Julius Caesar, de ontdekking van de zwaartekracht, de geboorte van Bach, Mozart, Goethe en de stoommachine, de Beurskrach, de zelfmoord van Allan Turing door in een vergiftigde appel te bijten, de introductie van geperforeerd toiletpapier,  de uitvinding van kauwgom, een gasmasker voor honden, de barbiepop, de zorgrobot, en de broodjes-bolletjes-snijplank.

Eenvoudige gebruiksvoorwerpen en beroemde symbolen vinden hun eigen poëtische plek voor de tijd dat de lopende band erover doet het ding van rechts naar links over het toneel te laten bewegen, waarna alles onherroepelijk in de vergetelheid verdwijnt.

One Hot Minute is vreemd, ontregelend, zacht, liefdevol muziektheater waarin het dubbelzinnige levensgevoel van noodgedwongen vergankelijkheid en het verlangen naar eeuwigheid wordt aangeraakt.

Sinds de idee dat de tijd een lineaire beweging zou zijn zo’n drieduizend jaar geleden heeft postgevat, leeft de mens in de veronderstelling dat alles zich in een noodzakelijke oorzaak-gevolg-relatie voltrekt. Deze gedachte geeft houvast en biedt ons de mogelijkheid om grip te krijgen op wat er om ons heen gebeurt. Maar net zo lang knaagt het onrustige gevoel dat er een mysterie is dat op deze manier niet te ontrafelen is. Het leven op deze aarde is zo groot en onbegrijpelijk dat elke poging het te verklaren op een mislukking uitdraait.

One Hot Minute is een ode aan deze onbegrijpelijkheid en opent ons de ogen voor het feit dat we er zijn: hier en nu, zonder dat we het doel kennen. Touki Delphine toont ons op troostende wijze de pogende mens die we allemaal zijn; de mens die in al zijn onhandigheid en met al zijn mislukkingen vooral probeert goed te doen en vastbesloten is om alles wat hij onderneemt tot een goed einde te brengen.

Spel en muziek: Bo Koek, Rik Elstgeest, John van Oostrum en Arend Pinoy
Decor- en lichtontwerp: Theun Mosk
Geluidsontwerp: Touki Delphine
Editors: Benjamin Verdonck en Paul Koek
Productie: Anne-Marie Geldhoff
Productie stage: Saskia van Leeuwen
Techniek: Miguel Rodriguez en Manuel Boutreur
Publiciteit: Tamara Keasberry en Marije Bettonviel
Met dank aan: Victor Meijer, Siemen van der Werf, Karst-Janneke Rogaar

one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_14one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_04 one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_06 one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_07 one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_08 one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_09  one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_11 one_hot_minute_c_Maarten_Geukens_12

Fotografie: Maarten Geukens